Jestiva ulja
Brukerovi FT-NIR spektrometri omogućuju brzu kontrolu kvalitete jestivih ulja. Analiza je brza, štedljiva i sigurna za korisnika, čak i ako je osoblje neiskusno. Masti i ulja su važni prehrambeni proizvodi u ljudskoj prehrani, gdje su zastupljeni u raznim oblicima. Za ocjenu kvalitete jestivih ulja i masti potrebno je procijeniti više parametara:
- vrijednost joda (IV)
- slobodne masne kiseline (FFA)
- trans masne kiseline (TFA)
- anizidinska vrijednost (AV)
- profil masnih kiselina
- brojni drugi parametri
FT-NIR spektroskopija omogućava brza mjerenja, koja su izvedena u manje od jedne minute. Jedno mjerenje omogućuje mjerenje više parametara odjednom. Metoda je nedestruktivna do uzorka, ne zahtjeva predpripravu uzoraka i za upotrebu nisu potrebne otapala ili reagensi. Omogućuje mjerenje u realnom vremenu, što štedi mnogo vremena i smanjuje troškove.